Utdanning - dikt og strøtanker

Utdanning - dikt og strøtanker

Om min dagbok...

100% reklamefri blogg - med mine tanker fra år tilbake i tid i tillegg til mye skole stoff som jeg har jobbet med under bachelor, IKT og master studier.

Grunnleggende oppbygging av PLN for noob’s!

UtdanningPosted by Merete Bolstad Wed, October 16, 2013 22:32:23
Forutsetningen min er at jeg her skal prøve å få min kollega Ola Nordmann til å se nytten og starte å bruke PLN nettverk. Min kollega er lærer i videregående skole og har ansvar for fag opplæring eller jobber med fellesfag.

Du vet kanskje ikke hvor nyttig et PLN nettverk er? Jeg vil derfor prøve å se om jeg kan for det første motivere deg og deretter sette deg i gang med å bygge deg opp et nettverk.

Når elevene sier at alt er så kjedelig og at de gjør det samme hele tiden. Når du begynner å føle at bunken er snudd og at du selv begynner å bli lei ditt eget lærestoff. DA er det PLN nettverk kommer inn.

Innen Twitter har jeg koblet meg opp mot lærere i resten av landet som driver på med samme type undervisning som meg i tillegg til ting jeg interesserer meg for utenom dette.

På G+ har jeg samlet enda flere lærer ressurser som jobber med samme mål.

Og innen Del&Bruk finnes det en god del lærer ressurser som også er knyttet opp mot jobben.

Og skulle man bli ordentlig lei så kan man via Linkeldn finne seg ny jobb ved å jobbe med profilen og nettverket der ;)

Jeg vil derfor lage en kort gjennomgang på hvordan man kommer i gang med Twitter.

Twitter er for korte meldinger, linker og tips. Og du trenger ikke skrive så mange tweets selv – du kan lete opp og følge de personene, organisasjonene og institusjonene du ønsker.

Det kalles en mikroblogg.

For eksempel – jeg sto fast i forhold til å finne fornuftige ting å variere undervisningen med for noen dager siden. Elevene ønsket praktiske oppgaver. Da gikk jeg inn på Twitter og satt en stund og leste blogger.

Da lå denne linken ute på Twitter - http://c4lpt.co.uk/top100tools/ - som er til 100 tools for learning som jeg kan finne masse nytt å teste ut. Det jeg gjør videre er å dele dette i mitt lærer nettverk på jobb via gruppen til ansatte på Oscarsborg. Deretter tipser jeg damer jeg vet er fart i – og det er en del. Jeg vet allerede nå hvem jeg skal vise denne bloggen til når den er skrevet.

Måten å bygge seg opp et nettverk er å opprette konto, sette seg inn i hvordan det brukes og så finne noen å følge.

http://delogbruk.wikispaces.com/Hva+er+og+hvordan+bruke+Twitter%3F – her er en god oppskrift på norsk på hvordan du setter i gang.

Når kontoen er laget kan du velge #discover og gå på Who to follow og deretter søke på relevante stikkord i søkefeltet.

Jeg valgte her realfag, og får da for eksempel opp Per-Arild Konradsen som er primus motor i FLL og Newton. Han kan det være greit å følge. Jeg følger ham allerede J

Ellers kom det opp to andre navn som kan være interessante å følge.

Men jeg tror ikke at hvis man driver innen byggfag finner noe spesielt nettverk på Twitter. Og det er synd – hvorfor deler ikke yrkesfagene mere her?

Her er et eksempel på hvordan jeg kan bruke Twitter til å få oppmerksomhet rundt et kommende arrangement. Men dette fordrer at jeg har noen som følger meg. Her har jeg kanskje ikke vært alt for flink – men har 92 stykker som per i dag ser det jeg skriver. Disse kan retweete det jeg skriver og da når jeg enda flere.

En måte å bruke Twitter er også å dra oppmerksomhet rundt egen blogg eller emner man ønsker å dra inn litt oppmerksomhet rundt.

Men akkurat når det gjelder å få oppmerksomhet rundt arrangementer ville jeg brukt Facebook og G+

For å få følgere er man nødt å skrive litt av og til – men jeg var lenge bare en som fulgte med. Litt for å venne meg til formen som er vanskelig for ei som like å bruke mange ord. Men etter hvert har jeg turt litt mer.

Et alternativ er å retweete andre. Det vil si at du videre sender noe du har lest på din twitter strøm.

Jeg har også valgt å følge noen nyhets strømmer fra for eksempel NDLA, IKT senteret, NKUL, NRK Skole, og ikke minst Kidsa Koder.

Twitter bruker jeg mot jobb, og du kan også følge det som måtte interessere deg. Når du selv kommer over noe lurt du kan tenke deg å dele, så kan du legge ut link. Leser du en blogg du synes er kjempebra så legger du ut en link.

Hvis du deltar på kurs og konferanser kan du dele det du opplever der og da med de som følger deg på nett.

For å få ekstra oppmerksomhet rundt ting brukes # - hashtags – pluss et ord. For eksempel bruker vi #kidsakoder når vi ønsker at oppmerksomheten skal være rundt dette.

Det som er om å gjøre er å få flest slike hasthags om dagen. Da har du fått mye igjen for det du tweeter. Her finner du de mest populære hashtaggene: http://hashtags.no/ Når du ønsker å søke på bestemte tema kan du søke på slike hashtag ord.

Nå er det bare å prøve – begynn i det små med å se hva de andre gjør, etter hvert kan du ta i bruk mer og mer – og til slutt blir du en racer twitter. Her i byen følger jeg Bård Arnøy som er en dyktig Twittrer. Han presenterer byen vår på en god måte! Det er også et poeng.

#no_er_det_sengetid hashtagg!

  • Comments(1)//blogg.mereteweb.com/#post12