Utdanning - dikt og strøtanker

Utdanning - dikt og strøtanker

Om min dagbok...

100% reklamefri blogg - med mine tanker fra år tilbake i tid i tillegg til mye skole stoff som jeg har jobbet med under bachelor, IKT og master studier.

Spill i undervisning

UtdanningPosted by Merete Bolstad Thu, November 13, 2014 00:20:53

I forbindelse med faget IKT i læring på Høgskolen i Sør Trønderlag er oppgaven denne gangen å skrive blogg. For de som ikke har blogg, skal de opprette en.

Vi skal skrive om noe som opptar oss i undervisningen – og jeg skal ta for meg det å bruke spill i undervisningen på skolen. Jeg jobber på VG2 – men oppleggene jeg skriver om kan brukes på alle trinn.

Jeg har testet ut noe som heter Minecraft EDU – det er Minecraft omformet slik at det skal passe til undervisning.

Uten mål, mening eller en spesiell oppgave fungerer det ikke – da blir det bare målløs spilling slik de var vant med fra før. Ingen refleksjon, ingen læring.

Da vi skulle teste ut hvordan det tekniske fungerte i et LAN – fikk vi det greit til etter en times tid, for at elevene falt inn i sine vaner med å stjele hverandres verktøy, ødelegge stigen- slik at ingen kom seg opp og noen fant det formålstjenlig å grave ned læreren sin :P

Men da jeg satte opp en bestemt case – en oppgave som skulle løses ble det en helt annen fart.

La oss si at vi på jorden har klart å ødelegge alt og alt ligger under vann, i fremtiden. Det eneste som stikker over vannet er Mount Everest. Der er det noen som har vært lagt i søvn i 200 år – og når de våkner så er alle borte. Det er ett tre igjen, det er masse vann, det er mulig å skaffe seg mat og det er mulig å drive gruvedrift.

Oppgaven heter Resque from Everest – og er en av de ferdige verdenene / oppgavene man kan kjøre i Minecraft EDU. Poenget blir å se om man kan dyrke frem planter, for å få luft. Finne jern for å bygge romskip, skaffe mat for å gi føde til de som har overlevd. Her er det viktig å dele oppgaver, lete, finne og samarbeide. Finner du jern, så snakker du med alle – og alle hjelper til. Etter hvert begynner det å bli hus, hager, åkrer, mer luft og mer land.

Tanken bak er å tenke miljøvern, hvordan endte vi opp der. Det gir refleksjon.

Det ligger mange oppgaver i basen allerede, og du står fritt til å lage din egen verden.

Oppi dette er læreren som styrer spillets gang. Er det noen som tuller, ja da kan du «fryse» ham/henne. Er det noe som mangler så kan elevene spørre – du stiller betingelser og de kan få det de trenger.

I fag som historie kan det brukes til å lage historiske bygninger. I RLE faget har jeg sett det brukt til å lage bygninger som avspeiler epoken religionene har oppstått.

I matematikk brukes det i trigonometrien. Spillet er ypperlig til prosent og brøk regning – det er bare å sette opp utfordringene – og la elevene gå ei løype av beregninger.

I språkfag kan det brukes til å samarbeide på engelsk. Det er bare å bruke den engelske varianten av spillet. Det betyr at alt som brukes av verktøy og innhold er på engelsk.

Når vi så går videre og ønsker dette brukt for å lage en liten programmeringspire – så er det mulig å bruke turtles – det er Minecraft roboter som kan programmeres. Her kan du lage deg roboter som kan løse mange oppdrag. Dette kan relateres til samlebånd prinsippet. Hvorfor grave selv når du kan la roboten grave. Hvorfor måke sne – når roboten kan. Her lærer de i prinsippet hvordan program bygges opp og hva som ligger i bunnen på de fleste duppedittene vi har rundt oss i dag. Alt fra PC til mobil, til musikkspiller til tv.

Når vi har teste mulighetene her – kan vi gå videre til neste EDU pakke, her vil det lages mye fremover. Og det fine er at lærerne som lager dette, de deler – helt gratis.

Det som blir neste steg – er å lage en egen verden – tilpasset de fagene jeg underviser – og se hvordan det kan gjøres mer utfordrende med å «spille» seg fram til løsninger.  • Comments(2)//blogg.mereteweb.com/#post21